torsdag 6 januari 2011

Robben Island och World of Birds

Maximum Security - Robben Island

Den 23 december hade vi bokat en tur till Robben Island. Vi satt kvällen innan och kollade in vårt program för vår vistelse i Cape Town och insåg att oj, vi måste visst ställa klockan tidigt dagen därpå för vår redan bokade tripp till Robben Island. Vi bilade in till the Waterfront, hamnen som numer är ett mycket kommersiellt köpcentrum. Vi hittade till färjan och var snart på väg till ön Mandela satt fängslad på i många, många år (tror det var ca 18 men rätta mig om jag har fel).

Man togs runt med buss och fick se byn där de som arbetade bodde, stenbrottet där fångarna fick hugga sten. Till sist fick vi besöka själva fängelset och höra på en guide som i själva verket är en ex-fånge som avtjänat ett straff i detta fängelse. Det var mycket intressant att få höra hur deras vardag i fängelset sett ut, de hade fotbollslag och spelade turneringar, spelade alfapet, diskuterade politik och slogs med fångväktarna. De fick sova på tunna filtar på golvet och var 60 fångar i ett rum på ca 100 m2. Detta var den avdelning som hade minst säkerhet i maximum security. Mandela satt i en egen liten cell och påstods vara störst säkerhetsrisk. Nästan alla fångar i den här byggnaden var politiska fångar.

Varje sten representerar en som dog i kalkstensbrottet

Vår guide, tidigare politisk fånge

Fotboll var populärt och här är planen!

Nelson Mandelas cell

Tyvärr var det mycket folk och man fick inte chans att ställa så mycket frågor och efter rundturen var det dags att åka tillbaka med båten. Vi lunchade i Waterfront, det var dyrt med sydafrikansk standard. "Daylight robbery", som Luciënne skulle ha sagt.

På eftermiddagen åkte vi till World of Birds och som namnet antyder handlar det om fåglar och inte om brudar. Det var ett trevligt utflyktsmål och vi såg otroliga fåglar, både i storlek och färg. Det fanns många ugglor, mina favoriter.

I'm watching you!

Barn-Owl kalasar på lite kyckling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar