fredag 16 april 2010

Nieu Bethesda, the Owl House och Valley of Desolation



Vi åt frukost och satte fart mot Nieu Bethesda, en liten by uppe i bergen. En av attraktionerna var förstås the Owl House. Detta hus beboddes av en skild kvinna om föddes någon gång i slutet på 1800-talet. Efter skilsmässan blev ensam och flyttade hem till Nieu Bethesda för att ta hand om sina föräldrar. Hon var något av en konstnärssjäl och gjorde om hela huset, lekte med vinklar, färger och ljus. Hon gillade ugglor, kameler och inspirerades av Jesus födelse, the nativity scene. Efter att besökt huset undrade vi om hon var helt frisk. Man blev lite lätt obehaglig till mods i huset. Hon måste varit besatt att fylla det med sin konst, väggar smyckade med fint krossat glas i olika färger, skulpturer i cement, en del målade, andra inte. När hon tog hand om sin sjuka pappa lät hon måla hans rum alldeles svart och kallade det ”the Lion’s den”. Jag vet inte riktigt vad man ska tro om hennes relation till sin pappa!

Det visade sig att Fredrik kollat upp staden bättre än jag gjort. Nieu Bethesda hade tydligen ett eget litet bryggeri och det skulle vi besöka, vilket vi gjorde och vilket jag är glad för. Det var ett mycket litet bryggeri men de hade tre sorters öl, honey ale, Karoo ale och roasted ale. Fredrik fick smaka av och vi fikade lite där. Vi köpte även med oss lite öl hem. Den lär nog gå åt på vägen misstänker jag. Vi promenerade lite i stan och köpte en liten uggla åt Elle som souvenir.

Vi styrde kosan vidare in till Graaff-Reinet, promenerade omkring en liten stund, fyllde på Elle med hamburgare, tog foton och drog vidare till Camdeboo nationalpark. Här kan man åka upp i bergen och titta ner på stan och sedan titta på de speciella klippformationerna i Valley of Desolation. Vi var högt upp och det var mycket vackert.

Hem till vår cottage igen och med ännu en middag i Karoo farm style. Det var lamm, kokta grönsaker, ris och sallad. Sedan var det god kladdkaka till efterätt, Meime hade gjort det igen och vi gick och myste framför brasan med fulla magar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar