fredag 16 april 2010

Graaff-Reinet

Dag 2 började i storstilad anda. Frukosten vi bjöds på Artist’s Colony B&B var otroligt fin. Det var lokala produkter, allt från yoghurt till lemon curd. Till och med Elle åt en rejäl frukost.

Vi höll oss undan från motorvägarna och tog några mindre vägar. Bland annat åkte vi över den längsta bron i den södra hemisfären!!! Jag och Fredrik skrattade gott åt bron, vi hade förväntat oss något i ölandsbronstil men fick se en bro som bara var … en bro. Var den 100 meter lång?

Landskapet var både ödsligt och bergigt, stora öppna landskap med berg här och där. Buskigt, hårt landskap. Byarna kom med längre och längre avstånd mellan sig. Det var ödsligt.

Klockan ett kom vi fram till vårt bokade B&B. Vi missade att vårt cottage låg lite avsides från gården och åkte till huvudbyggnaden. Vi visste att ägaren och ansvarige till B&B:t var bortrest men tänkte att någon måste ju ta emot oss. Gården var jättefin, allt såg ut att vara i tipp topp. Vi gick ur bilen och rusadande emot oss kom en enorm hund. Vi undrade lite spaka om det var en riktig vakthund men hunden var inte aggressiv alls. Fredrik gick runt och kollade läget och hittade någon i de bostäder som låg närliggandes huvudbyggnaden. Jag och Elle satt och väntade i bilen. Efter en stund började vi undra var Fredrik tog vägen. Han kom en tio minuter senare. Tydligen hade han råkat på en rökig ”uncle Len” som ville bjuda på whisky och visa gården. Svärsonen var lite obekväm med sin onyktra släkting och hjälpte Fredrik att komma vidare i sin quest. Vi blev hänvisade till vår stuga. Och mottagna av Meime en go och varmt leende kvinna. Hon visade oss runt. Vi hade hela stugan för oss själva, 4 rum varav vi valde två till våra egna, ett vardagsrum och en matsal. Meime lagade även en festmåltid till oss på kvällen, en riktig middag i lantlig stil, rejäl och mättande. Det var en sorts köttpaj, ris, bönor, pumpa och blandsallad. Så fick vi äppelkaka till efterrätt.

På eftermiddagen åkte vi in till Graaff- Reinet. Vi hade tänkt fika men eftersom det var söndag och påskdagen var allt stängt. Hela stan var död, Spar var det enda som var öppet. Elle hade somnat i bilen så vi väntade i bilen medan Fredrik besökte affären. Vi tänkte köpa vin till kvällen och snacks att ha under eftermiddagen. Tydligen såldes inte vin efter ett på söndagar. Fredrik övertalade tjejen i kassan att sälja vin till honom fast klockan var efter två! Hon slog in dem som andra items och packade snabbt ned dem i påsar. Fredrik som redan har horn, fick dem att bli lite längre och lite vassare! Det är så typiskt Fredrik att lyckas med en sån grej, själv hade man bara accepterat regeln, ryckt på axlarna och betalat de andra grejerna. J

Det var kallt väder och Karoo i kallt och ruggigt väder gör sig riktigt bra i TV-soffan med en brasa. Vi myste hemma på B&B:t resten av kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar