fredag 16 april 2010

Knysna


Utcheckade och nöjda var vi på väg mot Knysna. Vi hittade snabbt till vårt nya boende Bamboo Guest House. Ett coolt ställe som var som en djungel med byggda träbryggor som snirklade sig igenom den. Rummet låg lite avskilt och var som en egen liten stuga med vardagsrum, sovrum och badrum. Värdarna var Jeanie och Gordon som var supertrevliga. De var genuint intresserade av vad vi var för några. Vi fick tyvärr fatta oss kort för vi hade en inbjudan till ett barnkalas hos the Giggins, Lynns föräldrar. Där befann sig även våra vänner Matthysens och Freels. Elle tyckte det var kul att få träffa sina kompisar och började snabbt leka med Sienna, Kiera, Ashley och Liam. Vi bjöds på lasagne och chockladtårta. Efteråt åkte karlarna och barnen ut på lagunen med Lynns pappa. Knysna ligger precis vid en lagun som är något avskild från havet. Den är ganska stor och grund. Det var en skön och avslappnad eftermiddag i vänners sällskap. Vi åkte hem, stannade till på Spar och inhandlade lite godsaker och åkte hem och hade pic-nic.

Vi började dagen med en skogspromenad i de djupa skogarna i närheten av Knysna. Det var så grönt och frodigt, otroligt vackert. Spåret vi gick började vid Jubilee Creek. Det gick en liten å längs med spåret. Vår guide, Ricky var jättetrevlig och hade valt ett perfekt spår för oss. Elle tyckte det var roligt och sprang hela tiden före. Hon råkade plumsa och blev lite blöt. Det var först en stor grej för henne men snart gick hon självmant ut i vattendragen. Hon lärde sig snart att gå på stenarna när vi korsade vattendragen. Vi såg även gamla guldgruvor som grävts ut för mer än 100 år sedan.

Vid återkomsten till Knysna promenerade vi omkring vid Waterfront som såg lite ut som Hammarby Sjöstad. Nytt med bostäder och små butiker precis vid vattnet. Vi fikade lite för att åka tillbaka och duscha av oss och åka till the Freels. De höll på och packa och skulle åka hem på morgonen, riktigt tidigt. De ville dela sin sista måltid i Knysna med oss. Det var kul att få träffa dem lite utan andra med, vi har inte gjort det så ofta tidigare.

Nästa dag spenderades på Monkeyland och Tenikwa Wild Cat Center. Ja, vi såg apor och kattdjur, stora och små. Vi åker ju med vår egen lilla ”Monkey” som ju Elle fått heta som smeknamn av många vi träffat, guider och bekanta. Hon är inte jätteförtjust i det men har blivit rätt duktig på att ge tillbaka.

På Monkeyland hade vi en mycket kunnig guide som berättade grundligt om olika typer av apor. Det hela blev nästan för mycket för Elle som surade ett tag när hon blev uttråkad. Blodsockret var lågt och humöret lika så, vilket kunde hjälpas med lite godis. Aporna vi såg mest frekvent var cappuccinoapor, vervet monkey, Herr Nilssonapor (yellow squirrel monkey) och vit gibbonapa. Några halvapor, dvs lemurer, tillhörde också turen. Ganska intressanta djur som kan jama som katter och skälla som hundar. Tydligen är honorna dominanta och i parningstider kan hannarna ses springa för glatta livet med en hord honor efter sig. Vi fick också gå över en hängbro vilken var ganska ranglig. Elle hade då väldigt roligt och pinnade på framför mig, hon var nästan lika snabb som vervetaporna som hade en motorväg på brons ytterkanter.

Gibbon

Lemur (egentligen ingen apa, men den får vara med ändå)

Vervet Monkey

På Tenikwa fick vi komma nära många av Sydafrikas fina kattdjur, vildkatt, cerval, caracal, leopard och gepard. Det var lite läskigt att se att katterna hela tiden hade koll på Elle och det andra barnet som var med i gruppen. Så fort Elle rörde sig följde nyfikna ögon efter. Hos geparden fick barnen inte följa med in i inhägnaden men så fort de fick syn på barnen gick de så nära de kunde. Inte hotfulla eftersom de är mycket vana vid människor men på ett nyfiket sätt.

Cervalen ligger och myser

Caracal eller Rooicat

Leoparden har sett Elle...

Gepard, som även Fredrik fick klappa denna gång

Vi avslutade dagen på Mo’s on Rex en mycket trevlig retaurang i Knysna. Vi åt den godaste efterrätt jag någonsin ätit och tänker försöka göra den hemma. Om ni har tur kanske ni får smaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar